Acht nachtelijke espresso’s bij Eloquentia Bovenbouw

Het onderdeel ‘eloquentia bovenbouw’ begon om 10.20 uur en kwam na het onderdeel ‘eloquentia onderbouw.’ De deelnemers schreven aan de hand van krantenartikelen een betoog dat ze gelijk daarna opvoerden in de aula van de school.

Dean van Het Kennemer Lyceum begon met een speech over de hoge werkdruk op middelbare scholen en de hoeveelheid toetsen die leerlingen krijgen. ‘Per jaar maken Nederlandse studenten gemiddeld honderdtwee toetsen, dat is bijna twee toetsen per week. Dat is honderdtwee keer per jaar zweten, weten en gelijk weer vergeten.’ Hij klonk zeker van zijn zaak en sprak duidelijk.

Na Dean kwam Het Amsterdams Lyceum, in de vorm van Damier. Hij hield zijn speech, net zoals Dean, over de werkdruk op school. Hij hamerde vooral op de hoeveelheid toetsen – ‘honderdtwee!’ – die studenten krijgen. ‘Wat begon als een testmethode voor de leerlingen is uitgegroeid tot het enige wat leerlingen nog boeit.’ Als alternatief noemde hij het schoolsysteem van Finland, waar geen toetsen worden afgenomen en wordt beschouwd als het beste schoolsysteem van Europa. Ook vertelde hij dat 45% van de Nederlandse leerlingen druk ervaart op school, en dat slechts 30% controle denkt te hebben over hun toekomst. Met zijn duidelijke metrum en nadrukkelijke klemtonen klonk hij als een echte leider.

Daarna was Fredérique van Het Baarnsch Lyceum aan de beurt. Zij had het als enige niet over de werkdruk op scholen maar hield een betoog over oneerlijkheid in de wereld. Ze gebruikte de metafoor van een hardloopwedstrijd waarbij de één betere schoenen had dan de anderen. Door middel van erfenissen zouden sommigen een oneerlijke race lopen en ze betoogde dat de overheid ‘elke 25-jarige een ton moet geven zodat iedereen gelijke kansen heeft.’

Als laatste was het Lorentz-Casimir Lyceum, vertegenwoordigd door Theo in een coltrui. Hij begon met het delen van zijn tactiek: ‘Ik weet dat ik voor kleine overhoringen de nacht ervoor drie espresso’s moet drinken, en bij SE’s acht.’ Ook hij had zijn cijfers paraat, hoewel ze afweken van die van Damier. Volgens Theo ervaarde slechts 40% druk op school, maar wel had 36,6% ‘traumatische gevolgen’ van hun schooltijd. ‘School stoomt je niet meer klaar voor een goede baan, maar gelijk voor een midlife crisis.’ Zijn speech was sterk en had humor en pauzes op de goede momenten. Ondanks dat de jury-uitslagen nog niet bekend zijn leek het voor het publiek wel duidelijk wie er gaat winnen.