Fiel van der Veen

Fiel van der Veen volgde zijn opleiding tot kunstenaar te Arnhem. Van 1963 tot 1968 bezocht hij daar met goed gevolg de Hogeschool voor de Kunsten.

De tijdens zijn opleiding verworven kennis wist hij met het verkrijgen van opdrachten door praktische ervaring te verbreden. Vooral door het ontwerpen- en illustreren van boeken kreeg hij rond 1980 meer en meer bekendheid.

Als schilder hield hij zich nog een tijdlang verborgen. De tekeningen en aquarellen die hij in de Dordogne en Quercy maakte lagen als vakantiefoto’s in de kast. Tegelijkertijd werden zijn illustraties tijdens groepstentoonstellingen in binnen- en buitenland geëxposeerd.

Pas in 2009 waren zijn schilderijen buiten zijn atelier te zien. Als eerste een aantal stillevens met enveloppen van de Nederlandse belastingdienst. Twee van deze stukken werden aangekocht door het Douane- en Belastingmuseum te Rotterdam.

In de opstelling van zijn stillevens plaatst hij vaker ogenschijnlijk detonerende voorwerpen. In een stilleven met glas en aardewerk ontdekt men door goed te kijken een carburateur van een Norton motorfiets. Met dergelijke composities nodigt Van der Veen de beschouwer uit tot zorgvuldig observeren.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.